Spoštovani, spletni naslov www.lekarna-kocevje.si uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.
Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

Odpadna zdravila

Vlada je že jeseni 2008 sprejela Uredbo o ravnanju z odpadnimi zdravili, ki določa pravila ravnanja ter pogoje za zbiranje in odstranjevanje neuporabnih zdravil in ostankov zdravil. Skladno z Uredbo neuporabna zdravila lahko oddate tudi v lekarni, kjer smo organizirali varno zbiranje odpadnih zdravil. Lekarna je ena od lokacij, kjer boste lahko brezplačno prepuščali odpadna zdravila v posebnih zabojnikih, ki jih mora preskrbeti veletrgovec z zdravili. Poleg lekarne lahko odpadna zdravila prepustite tudi izvajalcu javne službe v zbirnih centrih ali premičnih zbiralnicah, v specializiranih prodajalnah v posebnih zabojnikih in zbiralcu odpadnih zdravil ob kampanjah.

V lekarni sprejemamo:

  • odpadna zdravila v trdnem stanju (npr. tablete, kapsule, svečke), ki so zaprta v originalni, nepoškodovani in čisti ovojnini – ni pa nujno, da so takšna zdravila še originalno zaprta,
  • ter odpadna zdravila v obliki praškov ali tekočin (npr. praški, posipala, kreme, sirupi, kapljice), ki so originalno zaprta v nepoškodovani in čisti ovojnini, in še niso bila odprta, pretrgana ali kako drugače spremenjena.

V zbiralnike je potrebno oddajati odpadna zdravila le v stični ovojnini brez embalaže. Izjema so odpadna narkotična zdravila, ki jih stehtate in oddate skupaj z embalažo.

odpadna-zdravilaMedicinski pripomočki, kemikalije in ostri predmeti (igle, lancete, noži in skalpeli, odprte in prazne in steklene ampule ipd.) ne sodijo v zbiralnike za odpadna zdravila. V lekarni ni dovoljeno odlagati odpadnih radiofarmacevtskih izdelkov in odpadnih zdravil iz krvi in plazme.

Kaj lahko storimo sami, da bo odpadnih zdravil čim manj?

Zdravniku povejmo, koliko zdravil dejansko potrebujemo oziroma jih imamo še na zalogi. Ne
kopičimo si zalog. Zdravila, ki vam bodo ostala po končani terapiji ali jim je pretekel rok uporabnosti, oddajte v lekarni. Sprejeta odpadna zdravila ne bomo izdali drugemu pacientu! Ko zdravilo zapusti lekarno, se izgubi sledljivost takšnega zdravila in lekarna ne more več zagotavljati kakovosti tega zdravila, zato je vprašljiva njegova varnost in učinkovitost.

Pred škodljivimi posledicami odpadnih zdravil se najučinkoviteje zavarujemo tako, da čim bolj zmanjšamo količino neporabljenih zdravil. Odpadna zdravila ne sodijo med običajne gospodinjske odpadke. Že majhne količine nepravilno odvrženih in uničenih odpadnih zdravil lahko povzroči veliko škodo v naravi.

 

Sabina Bartolj Drobne, mag. farm.

 

filetype pdf Odpadna zdravila

Lekarna Kočevje

Roška cesta 16
1330 Kočevje

Tel.1: +386 1 893 16 13
Tel.2: +386 1 893 16 14

Fax:   +386 5 915 61 49
E: info@lekarna-kocevje.si 

Delovni čas lekarne
pon - pet 7:00 - 19:00
sob 7:00 - 13:00

Dežurna služba
pon - pet 19:00 - 20:00
sob - ned 17:00 - 19:00
prazniki 17:00 - 19:00