Spoštovani, spletni naslov www.lekarna-kocevje.si uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.
Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

Prehranska dopolnila

(Zapisala: Duša Čahuk, mag. farm.)

Po pravilniku o prehranskih dopolnilih so to živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. So koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom. Na voljo so v obliki kapsul, pastil, tablet, praškov ali tekočin. Oblikovana morajo biti tako, da se jih lahko uživa v odmerjenih majhnih količinskih enotah.

Zdravilo je izdelek, ki je predstavljen z lastnostmi za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. Prehranska dopolnila so po obliki enaka zdravilom, sestava pa je včasih podobna nekaterim zdravilom. To je razlog, da jih ljudje včasih zamenjujejo za zdravila. Bistvena razlika med zdravilom in prehranskim dopolnilom je v namenu uporabe. Prehranska dopolnila so namenjena dopolnjevanju običajne prehrane in ne zdravljenju (npr. vitamini, minerali, esencialne maščobne kisline, aminokisline, antioksidanti, vlaknine). Uporabljali naj bi jih ljudje, ki nimajo redne, kakovostne in raznovrstne prehrane. Primerna so tudi za ljudi, ki imajo povečane potrebe po določenih hranilih, ki si jih težko zagotovijo s prehrano (nosečnice, športniki, otroci in starostniki). Zakonodaja zahteva, da je na vsakem prehranskem dopolnilu navedba: »Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano«.

Kakovost prehranskih dopolnil se nadzoruje na enak način kot ostala živila. Občasno se preverja le prisotnost težkih kovin, pesticidov ali bakterij. Proizvajalec ni dolžan preverjati vsebnosti aktivnih snovi v prehranskih dopolnilih. Pri zdravilih pa je to drugače regulirano. Dokazi o varnosti in učinkovitosti so pogoj, da proizvajalec registrira izdelek kot zdravilo, zagotovljena pa mora biti tudi ustrezna vsebnost in stabilnost zdravilne učinkovine skozi celotno obdobje roka uporabnosti.

Vsak izdelek ne more biti registriran kot prehransko dopolnilo. Izdelki, ki vsebujejo določene rastline z močnim terapevtskim učinkom, morajo biti registrirani kot zdravila. Take rastline so ginko, šentjanževka, plod peteršilja, gabez, baldrijan, volčja češnja, kininovec in uspavalni mak. Pri vitaminih in mineralih je določen mejni odmerek, do katerega je izdelek lahko prehransko dopolnilo. Nad tem odmerkom, mora biti izdelek registriran kot zdravilo.

Če je izdelek registriran kot prehransko dopolnilo, mu ne smemo pripisovati nobenih zdravilnih učinkov. Zakonodaja pa dovoljuje, da se tudi živila označujejo z zdravstvenimi trditvami. Prehransko dopolnilo lahko označimo s trditvijo: »Zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni«. Trditev »preprečuje nastanek bolezni«, pa je rezervirana za zdravila. Interes proizvajalcev je, da izdelek tržijo kot prehransko dopolnilo. S tem se izognejo visokim stroškom, ki so potrebni za razvoj in registracijo zdravila. Kljub temu da izdelek registrirajo kot prehransko dopolnilo, pa mu želijo pripisati kar največ pozitivnih učinkov.

Na trgu je veliko prehranskih dopolnil. Velik problem je primerjava različnih izdelkov, ki vsebujejo enake aktivne snovi, saj nikoli ne moremo biti prepričani, da izdelek vsebuje deklarirano učinkovino ustrezne kakovosti in vsebnosti. Na tržišču je danes veliko izdelkov registriranih bodisi kot zdravila, bodisi kot prehranska dopolnila. Izbira izdelka je posameznikova osebna odločitev, vendar se je potrebno zavedati, da je le pri zdravilih zagotovljena ustrezna kontrola kakovosti, varnosti in učinkovitosti.

 

Lekarna Kočevje

Roška cesta 16
1330 Kočevje

Tel.1: +386 1 893 16 13
Tel.2: +386 1 893 16 14

Fax:   +386 5 915 61 49
E: info@lekarna-kocevje.si 

Delovni čas lekarne
pon - pet 7:00 - 19:00
sob 7:00 - 13:00

Dežurna služba
pon - pet 19:00 - 20:00
sob - ned 17:00 - 19:00
prazniki 17:00 - 19:00