Spoštovani, spletni naslov www.lekarna-kocevje.si uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.
Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

Nasveti farmacevta

Akne

Akne (acne vulgaris), ki prizadenejo priblžno 85 odstotkov mladostnikov, so velikokrat tudi težava odrasle populacije. Znano je, da gre za družinsko nagnjenost k aknam (če sta oba ali eden od staršev imela akne, je velika verjetnost, da jih bo imel vsaj eden izmed otrok).

Alergija na zdravila

Vsak lahko doživi neugodno reakcijo po zdravilih pri prevelikem odmerjanju zdravila, zaradi neželenega učinka zdravila ali hkratnega jemanja več zdravil. Druga skupina neugodnih reakcij po zdravilih pa so preobčutljivostne reakcije. Lahko so posledica neprenašanja zdravila, idiosinkrazije (dedno pogojene motene funkcije encimov) ali imunološke reakcije na zdravilo (alergije).
Alergijske reakcije po zdravilih se pojavijo pri maloštevilnih ljudeh, ki so pred tem že jemali določeno zdravilo.
Preobčutljivostne reakcije po zdravilih so mnogo redkejše kot druge neugodne reakcije po zdravilih (6 – 10% vseh neugodnih reakcij po zdravilih).

Aloja (Aloe barbadensis)

Iz aloje (Aloe vera, Aloe barbadensis) pridobivamo dve drogi z dvema različnima učinkoma: alojino smolo, ki deluje odvajano, in alojin gel, ki se uporablja pri nekaterih kožnih boleznih in tudi v kozmetiki in prehrani.

Antioksidanti (smiselnost in nesmiselnost jemanja)

V časopisih, revijah, v reklamah na televiziji in drugih medijih velikokrat zasledimo slike oziroma članke, ki povzdigujejo kult večne mladosti. Mladosten izgled z malo gub, natrenirano telo in zdravje je tisto, kar zadnje čase postavljamo v ospredje. Različni proizvajalci za dosego tega obljubljajo napitke, prehranska dopolnila,  kreme… prav v njih so pogosto omenjeni antioksidanti. V članku bom poskušala razložiti, kaj so antioksidanti, kdaj jih je smiselno dodajati in na kakšen način.

Atopijski dermatitis

(Zapisala: Polona Benedik, mag. farm.)

Atopijski dermatitis je kronična ponavljajoča se vnetna bolezen kože. Spremembe na koži se pokažejo v obliki rdečine z mehurčki ali kot pordeli, suhi, luščeči se predeli, ki jih spremlja močno srbenje. Večinoma se razvije v prvih mesecih življenja in izzveni do desetega leta starosti, v redkih primerih pa traja do odrasle dobe.

Bolezni, ki jih prenašajo klopi

Okolje, v katerem živimo in delamo, je tudi življenjsko okolje klopov, prenašalcev nalezljivih bolezni, pri nas predvsem Lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa (KME) ter redkeje humane granulocitne anaplazmoze.

Celulit - estetska nadloga žensk

Zapisala: Majda Petek, farm. tehn.

Prihaja poletni čas – sonce, morje, lahka oblačila, kopalke – z njim pa tudi vsakoletna borba mnogih žensk, kako se čimbolj znebiti nadležnega celulita. Gre za želatini podobno snov, ki je sestavljena iz maščobe, vode in odpadnih snovi. Prepoznamo ga po t.i. videzu pomarančne kože. Najpogosteje se  nahaja na stegnih, bokih, zadnjici in notranji strani nadlahti. S celulitom se v lažji ali bolj izraziti obliki spopada okrog 80 % žensk ne glede na njihovo starost, postavo in telesno težo. Celulit ne pomeni debelosti, zato je zmotno prepričanje, da ga imajo samo debele ženske. Nasprotno, imajo ga tudi »suhice«. Nastanek celulita je namreč povezan z delovanjem hormona estrogena, ki povzroča nalaganje maščobnih celic v podkožju. Ko prične v času pubertete njegova količina v telesu naraščati, se poveča tudi pojav celulita pri mlajših vitkih ženskah. Njegov videz še poslabšajo hitre diete, saj telo po principu »kopičenja zalog za hude čase« omejuje razgradnjo maščob pa tudi struktura kolagena kljub dieti ostane ista.

Pomaranča celulit

Dejavnikov za nastanek celulita pa je še več. Tako celulit povezujemo z dednostjo, že omenjenim hormonskim ravnovesjem, prehrano, telesno aktivnostjo, celo s stresom, a največji dejavnik izvira iz strukture kolagenskih vlaken v ženskem podkožju. Ta namreč potekajo vzporedno in tvorijo prostorčke v katerih se nahajajo maščobne celice, ki neenakomerno pritiskajo na zgornje plasti kože. To daje koži značilen jamičast videz. Ste se že kdaj vprašali, zakaj moški nimajo celulita? Pri njih so vezivna vlakna prepletena v mrežo, ki izvaja enakomeren pritisk na zgornjo površino kože. Celulit tako v največji meri izhaja iz narave ženskega podkožja, zato ga je nemogoče popolnoma odpraviti. Lahko pa ga omilimo oziroma preprečimo njegov nadaljnji razvoj. Za učinkovito odpravo celulita ali preprečevanje njegovega nastanka ni splošnega in enostavnega recepta. Celulit nastaja v več stopnjah in velja, da je veliko lažje vplivati nanj v zgodnejših fazah, ko pomarančen videz opazimo le, če kožo stisnemo med prsti, kot pa kasneje, ko je struktura kože že vidno spremenjena.

Splošna pravila, ki tudi sicer pripomorejo k bolj zdravi koži, so povezana z zdravim načinom življenja. Tako se moramo izogibati nezdravi hrani, kajenju, alkoholu, nošenju pretesnih in sintetičnih oblačil. Zdrava prehrana je temelj našega zdravja in dobrega počutja. Obroki naj bodo redni, vsebujejo naj manj nasičenih maščob, ogljikovih hidratov in predvsem sladkorja. Uživati moramo  zadostno količino tekočine, predvsem vode, saj odplavlja strupene snovi iz telesa. V zadnjem času se priporoča pitje zelenega čaja, ki vsebuje veliko  antioksidantov in pospešuje presnovo maščob. Od prehrane bi posebej izpostavila določene vrste sadja, ki vsebujejo snovi, ki organizmu pomagajo v boju s celulitom. Ananas, grenivke, papaja in mango vsebujejo encime, ki spodbujajo tvorbo kolagena in tako ojačajo vezivno tkivo. Beluši, banane, paradižnik in ajda vsebujejo kalij, ki preprečuje zastajanje vode med celicami. Pomaga tudi vitamin E, ki deluje  antioksidativno in se nahaja v jajcih, zeleni zelenjavi, soji, koruzi, rižu, avokadu, olivah, oreščkih in semenih sončnic.

Nadalje je pomembno redno gibanje, ki izboljša prekrvavitev in izločanje strupenih snovi iz telesa s potenjem. Posebej primerne vrste vadbe so plavanje, kolesarjenje, aerobika, ples. Te povečajo tonus mišic in tako bo celulit manj viden. Podoben učinek kot gibanje ima tudi anticelulitna masaža telesa. Ta  je podobna navadni masaži, a je priporočljivo, da poteka v smeri proti srcu. Učinkovitost masaže povečamo, če jo izvajamo po telesni vadbi.

Na celulit lahko delujemo tudi s pomočjo kozmetike. Najpogosteje gre za izdelke, ki vsebujejo kofein, retinol, ekstrakte morskih alg, ekstrakte grozdnih pešk. Kofein deluje kot diuretik, ki odstranjuje toksine in maščobe ter izboljša pretok krvi v koži. Retinol kožo lušči in povečuje nastanek kolagena, zaradi česar je koža debelejša in lažje skrije nakopičene maščobe. Grozdne peške vsebujejo encime, ki vračajo koži elastičnost, krepijo žilno steno in povečujejo krvni pretok. Ob redni in pravilni uporabi anticelulitnih krem bo videz kože vidno izboljšan. Priporočljiv je tudi reden piling kože, s katerim se odstranjujejo odmrle celice in nečistoče.

Kadar je celulit že zelo izrazit, se lahko poslužimo tudi drugih metod, kot so kavitacija, laserske terapije in liposukcija.

Čudežne formule proti celulitu ni. Samo z lastnim zavedanjem in vztrajnostjo si lahko pomagamo k lepšemu  videzu kože, kar ugodno vpliva na naše splošno počutje in samozavest.

Dojenčki in samozdravljenje

Ko dojenček dobi vročino ali celo noč neutolažljivo prejoka, smo starši obupani, zaskrbljeni in se pogosto počutimo nemočno. Dojenček je majhno bitje, ki nam še ne zna povedati ali pokazati, kaj in kje ga boli, mogoče srbi, peče. Zato je pomembno, da starši poznamo načine, s katerimi lahko dojenčku olajšamo težave. Prepoznati pa moramo tudi situacije, ko je otroka potrebno odpeljati na pregled k zdravniku.

Driska

Driska ali diareja je povečanje količine, vodenosti in pogostosti iztrebljanja. Najpogosteje jo povzročijo okužbe z bakterijami, virusi, paraziti in glivicami. Driska spremlja tudi mnoge bolezni prebavil, kot so: celiakija, alergija na mleko, laktozna inteloranca in kronične črevesne bolezni.

Lekarna Kočevje

Roška cesta 16
1330 Kočevje

Tel.1: +386 1 893 16 13
Tel.2: +386 1 893 16 14

Fax:   +386 5 915 61 49
E: info@lekarna-kocevje.si 

Delovni čas lekarne
pon - pet 7:00 - 19:00
sob 7:00 - 13:00

Dežurna služba
pon - pet 19:00 - 20:00
sob - ned 17:00 - 21:00
prazniki 17:00 - 21:00