Spoštovani, spletni naslov www.lekarna-kocevje.si uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.
Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

Nasveti farmacevta

Akne

Akne (acne vulgaris), ki prizadenejo priblžno 85 odstotkov mladostnikov, so velikokrat tudi težava odrasle populacije. Znano je, da gre za družinsko nagnjenost k aknam (če sta oba ali eden od staršev imela akne, je velika verjetnost, da jih bo imel vsaj eden izmed otrok).

Alergija na zdravila

Vsak lahko doživi neugodno reakcijo po zdravilih pri prevelikem odmerjanju zdravila, zaradi neželenega učinka zdravila ali hkratnega jemanja več zdravil. Druga skupina neugodnih reakcij po zdravilih pa so preobčutljivostne reakcije. Lahko so posledica neprenašanja zdravila, idiosinkrazije (dedno pogojene motene funkcije encimov) ali imunološke reakcije na zdravilo (alergije).
Alergijske reakcije po zdravilih se pojavijo pri maloštevilnih ljudeh, ki so pred tem že jemali določeno zdravilo.
Preobčutljivostne reakcije po zdravilih so mnogo redkejše kot druge neugodne reakcije po zdravilih (6 – 10% vseh neugodnih reakcij po zdravilih).

Aloja (Aloe barbadensis)

Iz aloje (Aloe vera, Aloe barbadensis) pridobivamo dve drogi z dvema različnima učinkoma: alojino smolo, ki deluje odvajano, in alojin gel, ki se uporablja pri nekaterih kožnih boleznih in tudi v kozmetiki in prehrani.

Antioksidanti (smiselnost in nesmiselnost jemanja)

V časopisih, revijah, v reklamah na televiziji in drugih medijih velikokrat zasledimo slike oziroma članke, ki povzdigujejo kult večne mladosti. Mladosten izgled z malo gub, natrenirano telo in zdravje je tisto, kar zadnje čase postavljamo v ospredje. Različni proizvajalci za dosego tega obljubljajo napitke, prehranska dopolnila,  kreme… prav v njih so pogosto omenjeni antioksidanti. V članku bom poskušala razložiti, kaj so antioksidanti, kdaj jih je smiselno dodajati in na kakšen način.

Atopijski dermatitis

(Zapisala: Polona Benedik, mag. farm.)

Atopijski dermatitis je kronična ponavljajoča se vnetna bolezen kože. Spremembe na koži se pokažejo v obliki rdečine z mehurčki ali kot pordeli, suhi, luščeči se predeli, ki jih spremlja močno srbenje. Večinoma se razvije v prvih mesecih življenja in izzveni do desetega leta starosti, v redkih primerih pa traja do odrasle dobe.

Biološka zdravila

Pripravila: Tina Grohar Maležič, mag. farm.

Biološka zdravila so zdravila, katerih učinkovina je biološka snov, pridobljena s postopkom, ki vsebuje biološke sisteme.

V nasprotju s klasičnimi zdravili, ki imajo relativno enostavno kemijsko strukturo in majhno molekularno maso, je molekula biološkega zdravila bolj kompleksna in velika ter jo je zelo težko ali celo nemogoče analizirati. Biološka zdravila morajo biti narejena po zelo natančnem postopku.

Bolezni, ki jih prenašajo klopi

Okolje, v katerem živimo in delamo, je tudi življenjsko okolje klopov, prenašalcev nalezljivih bolezni, pri nas predvsem Lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa (KME) ter redkeje humane granulocitne anaplazmoze.

Celulit - estetska nadloga žensk

Zapisala: Majda Petek, farm. tehn.

Prihaja poletni čas – sonce, morje, lahka oblačila, kopalke – z njim pa tudi vsakoletna borba mnogih žensk, kako se čimbolj znebiti nadležnega celulita. Gre za želatini podobno snov, ki je sestavljena iz maščobe, vode in odpadnih snovi. Prepoznamo ga po t.i. videzu pomarančne kože.

Cepljenje

Pripravila: Sabina Bartolj Drobne, mag.farm.

Cepljenje ali vakcinacija je postopek, s katerim dosežemo imunost oz. specifično odpornost proti določeni okužbi. Cepljenje  je enostaven, varen in najučinkovitejši ukrep za zaščito pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi. Ne ščiti le cepljenih posameznikov, temveč z zmanjševanjem širjenja bolezni tudi druge.

Lekarna Kočevje

Roška cesta 16
1330 Kočevje

Tel.1: +386 1 893 16 13
Tel.2: +386 1 893 16 14

Fax:   +386 5 915 61 49
E: info@lekarna-kocevje.si 

Delovni čas lekarne
pon - pet 7:00 - 19:00
sob 7:00 - 13:00

Dežurna služba
pon - pet 19:00 - 20:00
sob - ned 17:00 - 19:00
prazniki 17:00 - 19:00