Spoštovani, spletni naslov www.lekarna-kocevje.si uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.
Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

Nasveti farmacevta

Akne

Akne (acne vulgaris), ki prizadenejo priblžno 85 odstotkov mladostnikov, so velikokrat tudi težava odrasle populacije. Znano je, da gre za družinsko nagnjenost k aknam (če sta oba ali eden od staršev imela akne, je velika verjetnost, da jih bo imel vsaj eden izmed otrok).

Alergija na zdravila

Vsak lahko doživi neugodno reakcijo po zdravilih pri prevelikem odmerjanju zdravila, zaradi neželenega učinka zdravila ali hkratnega jemanja več zdravil. Druga skupina neugodnih reakcij po zdravilih pa so preobčutljivostne reakcije. Lahko so posledica neprenašanja zdravila, idiosinkrazije (dedno pogojene motene funkcije encimov) ali imunološke reakcije na zdravilo (alergije).
Alergijske reakcije po zdravilih se pojavijo pri maloštevilnih ljudeh, ki so pred tem že jemali določeno zdravilo.
Preobčutljivostne reakcije po zdravilih so mnogo redkejše kot druge neugodne reakcije po zdravilih (6 – 10% vseh neugodnih reakcij po zdravilih).

Aloja (Aloe barbadensis)

Iz aloje (Aloe vera, Aloe barbadensis) pridobivamo dve drogi z dvema različnima učinkoma: alojino smolo, ki deluje odvajano, in alojin gel, ki se uporablja pri nekaterih kožnih boleznih in tudi v kozmetiki in prehrani.

Antioksidanti (smiselnost in nesmiselnost jemanja)

V časopisih, revijah, v reklamah na televiziji in drugih medijih velikokrat zasledimo slike oziroma članke, ki povzdigujejo kult večne mladosti. Mladosten izgled z malo gub, natrenirano telo in zdravje je tisto, kar zadnje čase postavljamo v ospredje. Različni proizvajalci za dosego tega obljubljajo napitke, prehranska dopolnila,  kreme… prav v njih so pogosto omenjeni antioksidanti. V članku bom poskušala razložiti, kaj so antioksidanti, kdaj jih je smiselno dodajati in na kakšen način.

Atopijski dermatitis

(Zapisala: Polona Benedik, mag. farm.)

Atopijski dermatitis je kronična ponavljajoča se vnetna bolezen kože. Spremembe na koži se pokažejo v obliki rdečine z mehurčki ali kot pordeli, suhi, luščeči se predeli, ki jih spremlja močno srbenje. Večinoma se razvije v prvih mesecih življenja in izzveni do desetega leta starosti, v redkih primerih pa traja do odrasle dobe.

Biološka zdravila

Pripravila: Tina Grohar Maležič, mag. farm.

Biološka zdravila so zdravila, katerih učinkovina je biološka snov, pridobljena s postopkom, ki vsebuje biološke sisteme.

V nasprotju s klasičnimi zdravili, ki imajo relativno enostavno kemijsko strukturo in majhno molekularno maso, je molekula biološkega zdravila bolj kompleksna in velika ter jo je zelo težko ali celo nemogoče analizirati. Biološka zdravila morajo biti narejena po zelo natančnem postopku.

Ker analiza končnega produkta ne zadostuje za potrditev varnosti in učinkovitosti zdravila, morajo proizvajalci kvaliteto in čistost produkta zagotoviti z natančnim sledenjem celotnega proizvodnega procesa, ki se ne sme spremeniti. V nasprotju s sintezo klasičnih zdravilnih učinkovin namreč potrebujemo za sintezo biološke učinkovine žive organizme oziroma mikroorganizme (E. coli, sesalske celice, kvasovke, transgene rastline in živali). Živi sistemi, ki izdelujejo biološka zdravila, so izredno občutljivi že na majhne spremembe v postopku, ki lahko pomenijo veliko spremembo v naravi končnega produkta oz. v njegovem terapevtskem delovanju. Skratka izredno natančen proces proizvodnje določa, ali bo imela biološka učinkovina želeno zgradbo in ali bo delovala tako, kot smo predvideli.

 

Biološka zdravila so beljakovine ali glikoproteini. Razvila so se zaradi vedno večjega poznavanja podrobnosti bolezenskih procesov v organizmu na molekularni ravni in vzrokov za nastanek bolezni. Glavna značilnost bioloških zdravil je specifičnost delovanja, zaradi česar na netarčna tkiva ne učinkujejo, če ne vsebujejo enakih signalnih molekul kot tarčno tkivo. Lahko posnemajo delovanje telesu lastnih beljakovin in tako nadomeščajo njihovo pomanjkanje, na primer pri sladkorni bolezni, slabokrvnosti ali na splošno pri pomanjkanju katere koli beljakovine. Biološka zdravila delujejo tudi kot zaviralci "škodljivih" beljakovin ali celic v organizmu, ki lahko povzročajo hude bolezni. Tako delujejo zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje rakavih obolenj ali za upočasnitev širjenja raka, pa tudi pri kronični vnetni črevesni bolezni, revmatoidnem artritisu in luskavici. To so monoklonska protitelesa, ki se po vnosu v telo vežejo na »škodljive« beljakovine ali celice, zaradi česar jih imunski sistem prepozna kot tujek, jih razgradi in uniči. S tem se iz telesa odstrani eden od vzrokov za rast rakavega tkiva, prav tako pa se odstranijo beljakovine, ki povzročajo vnetja.

Biološka zdravila se uvedejo, ko standardna terapija ne umiri bolezni ali pa povzroča preveč neželenih učinkov. Pogosto jih predpisujejo v kombinaciji s klasičnimi temeljnimi zdravili. O vrsti in načinu zdravljenja z biološkim zdravilom pogosto odloča zdravniška komisija (konzilij). Odmerjanje je strogo nadzorovano, zdravnik se za njegovo shemo odloči na podlagi telesne mase, delovanja organov, izražanja neželenih učinkov ter glede na to, ali gre za prvo odmerjanje ali za vzdrževalni odmerek, ki se daje v določenem časovnem razmiku. Uspešnost zdravljenja se od posameznika do posameznika razlikuje, saj niso vsa biološka zdravila primerna za vse – njihova učinkovitost je povezana s stopnjo napredovanja bolezni, fiziološkim stanjem bolnika in njegovo gensko zasnovo.

Trenutno bioloških zdravil še ni v oblikah za uživanje skozi usta. Bolniki jih največkrat prejmejo z injekcijami ali infuzijami. Zdravilo se tako izogne prebavnemu traktu, kjer bi se učinkovina razgradila in izgubila svojo učinkovitost.

Pri bioloških zdravilih je treba skrbno nadzorovati pogoje shranjevanja (temperatura, izpostavljenost svetlobi). Da zagotovimo ustrezno kakovost in učinkovitost. Pogoji so vedno navedeni na ovojnini zdravila ali na priloženem navodilu za uporabo.

Najpogostejši neželeni učinek biološkega zdravila je lokalna reakcija na mestu vboda. Zaradi imunskega odgovora se lahko pri naslednjem vnosu izzove alergijska reakcija. Med zdravljenjem se poveča dovzetnost za okužbe, predvsem v prvem letu. Če se med zdravljenjem z biološkimi zdravili pojavi povišana telesna temperatura, se mora bolnik nujno posvetovati z zdravnikom. V redkih primerih lahko pri zdravljenju z biološkimi zdravili nastanejo resnejši zapleti (npr. poslabšano delovanje srčne mišice, pljučne in nevrološke bolezni). Lahko vplivajo na delovanje jeter, zato s krvnimi preiskavami spremljamo njihovo delovanje. Zaradi kratkotrajnejše uporabe (v primerjavi s klasičnimi zdravili) še niso znani vsi njihovi neželeni učinki, zlasti dolgotrajni ne. Med zdravljenjem je potreben skrben nadzor in odkrivanje morebitnih novih neželenih učinkov, o čemer je potrebno skrbno poročati. V primeru pojava ali suma, da so se pojavili neželeni učinki – tudi takšni, ki niso navedeni v priloženem navodilu za zdravila, se je treba posvetovati z zdravnikom ali s farmacevtom.

Vir: O pravilni in varni uporabi zdravil – Biološka zdravila; SDF 2013 

Bolezni, ki jih prenašajo klopi

Okolje, v katerem živimo in delamo, je tudi življenjsko okolje klopov, prenašalcev nalezljivih bolezni, pri nas predvsem Lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa (KME) ter redkeje humane granulocitne anaplazmoze.

Celulit - estetska nadloga žensk

Zapisala: Majda Petek, farm. tehn.

Prihaja poletni čas – sonce, morje, lahka oblačila, kopalke – z njim pa tudi vsakoletna borba mnogih žensk, kako se čimbolj znebiti nadležnega celulita. Gre za želatini podobno snov, ki je sestavljena iz maščobe, vode in odpadnih snovi. Prepoznamo ga po t.i. videzu pomarančne kože.

Dojenčki in samozdravljenje

Ko dojenček dobi vročino ali celo noč neutolažljivo prejoka, smo starši obupani, zaskrbljeni in se pogosto počutimo nemočno. Dojenček je majhno bitje, ki nam še ne zna povedati ali pokazati, kaj in kje ga boli, mogoče srbi, peče. Zato je pomembno, da starši poznamo načine, s katerimi lahko dojenčku olajšamo težave. Prepoznati pa moramo tudi situacije, ko je otroka potrebno odpeljati na pregled k zdravniku.

Lekarna Kočevje

Roška cesta 16
1330 Kočevje

Tel.1: +386 1 893 16 13
Tel.2: +386 1 893 16 14

Fax:   +386 5 915 61 49
E: info@lekarna-kocevje.si 

Delovni čas lekarne
pon - pet 7:00 - 19:00
sob 7:00 - 13:00

Dežurna služba
pon - pet 19:00 - 20:00
sob - ned 17:00 - 21:00
prazniki 17:00 - 21:00