Spoštovani, spletni naslov www.lekarna-kocevje.si uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.
Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

Poskusite si zapomniti imena in namene uporabe svojih zdravil, ki so vam bila izdana na recept in zdravil, ki ste jih kupili brez recepta. Svetujemo vam, da si zapišete vsa imena zdravil, ki jih uporabljate.

Za učinkovito zdravljenje je potrebno zdravila jemati pravilno.

Vprašajte farmacevta:

1.Kako pogosto naj jemljem zdravilo? Kaj pomeni navodilo trikrat dnevno eno tableto, je to na 8 ur 1 tableta ali trikrat dnevno v času budnosti?

2.Ali moram vzeti zdravilo vedno ob istem času?

3.Kako naj pravilno uporabim farmacevtsko obliko zdravila? (ali tableto lahko prelomim, ali jo lahko zdrobim, ali jo lahko vzamem z mlekom ali jo moram z vodo...)?

4.Ali naj zdravilo vzamem na prazen želodec ali s hrano? 

Ne vzemite dvojnega odmerka zdravila, če ste pozabili vzeti prejšnjega! Vprašajte farmacevta v lekarni, ki vam bo svetoval, kaj narediti, če ste pozabili vzeti zdravilo. 

Dolžino jemanja zdravil predpisanih na recept določi zdravnik. Zdravila je potrebno jemati natančno po zdravnikovih navodilih celoten predpisan čas zdravljenja, saj lahko prekratko ali predolgo jemanje zdravila povzroči resne zdravstvene težave. Za najdaljši še dovoljeni čas zdravljenja z zdravili brez recepta vprašajte farmacevta. 

Alergijsko reakcijo lahko povzroči pri preobčutljivi osebi tako zdravilna učinkovina kot tudi pomožne sestavine zdravila, zato morate pri poznani preobčutljivosti vedno vprašati za nasvet farmacevta. 

Vsako zdravilo lahko povzroči neželene učinke, vendar so običajno blagi. Če opazite neželeni učinek, ki ni naveden v priloženem navodilu, obvestite svojega zdravnika ali farmacevta. 

Doječe mame morajo upoštevati možnost vpliva jemanja zdravil v času dojenja na dojenega otroka. Tudi nosečnice morajo upoštevati ob morebitnem jemanju zdravil možnost vpliva le teh na plod. Za nekatera od zdravil je dokazano, da nimajo vpliva, medtem ko lahko druga povzročijo okvare v času otrokovega razvoja. Prav tako lahko nekatera zdravila prehajajo v materino mleko. Zato v času načrtovanja nosečnosti, nosečnosti in dojenja, vedno vprašajte farmacevta v lekarni ali zdravnika o uporabi kateregakoli zdravila izdanega na recept ali kupljenega brez recepta. 

Običajno zdravila vedno shranjujemo na suhem mestu, pri temperaturi do 25°C. Shranjevanje zdravil je vedno opisano tudi v priloženih navodilih, ki jih morate natančno upoštevati. Farmacevt vam bo svetoval, kdaj je potrebno shraniti zdravila v hladilniku. ZDRAVILA VEDNO SHRANJUJTE NEDOSEGLJIVO OTROKOM! Zdravila ne uporabljajte po preteku roka uporabnosti, ki je naveden na ovojnini. Neuporabna ali neuporabljena zdravila oddajte med posebne komunalne odpadke. Tudi zdravila izdana brez recepta je potrebno pravilno uporabljati. Farmacevt vam bo svetoval ustrezno zdravilo za vaše zdravstvene težave, ki ne potrebujejo posvetovanja z zdravnikom. Opozoril vas bo na najdaljši čas samozdravljenja.

Lekarna Kočevje

Roška cesta 16
1330 Kočevje

Tel.1: +386 1 893 16 13
Tel.2: +386 1 893 16 14

Fax:   +386 5 915 61 49
E: info@lekarna-kocevje.si 

Delovni čas lekarne
pon - pet 7:00 - 19:00
sob 7:00 - 13:00

Dežurna služba
pon - pet 19:00 - 20:00
sob - ned 17:00 - 19:00
prazniki 17:00 - 19:00